Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Maja Naptár/ Mayan Calendar képes leírás - 2012.tlap.hu
részletek »

Maja Naptár/ Mayan Calendar - 2012.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: 2012.tlap.hu » Maja Naptár/ Mayan Calendar
Keresés
Találatok száma - 5 db
 A maják naptára

A maják naptára

"Állítólag a maják naptára szerint 2012 decemberében jön el a világvége." Az ilyen hírek nem érdemelnek hitelt, de ezúttal az állítás mögött egy egész civilizáció tudása lapul. Nem véletlen, hogy a köztudatba bevonult "érdekesség" meg is kötött egy igen sekélyes formában. A 2012-es világvége-hipotézis kapcsán vagy leásunk a maja civilizáció mélyébe, vagy meg kell elégednünk egy felszínes megállapítással: világvégét jelez a maja naptár.

A maja naptár - vége?

A maja naptár - vége?

A maja birodalom, ami bár csak egy a sok közül, mégis egyetlen mind közül. Egy titokzatos, mégis varázslatos, gazdag és mégis felbecsülhetetlen civilizáció. Egy kultúra, egy társadalom, mely bár hírtelen, s mégis csendben veszett el, mégis a mai napig is tartogat számunkra meglepetéseket, és legendáival is aktívan kísért minket. A maják - akik még a görögök és más népek tudományos kutatásait és csillagászati tudását is lepipálták - által több ezer éve készített naptár, mindamellett, hogy még a Gergely naptárnál is pontosabb adatokat tartalmaz, a különböző mondáktól sem mentes. A naptár, aminek végleges formáját kb. az i.e. első századra datálják, és mely a 21. század egyik újabb világvége legendáját hordozza magában.

A maja naptár és a világvége

A maja naptár és a világvége

A mi Gergely-naptárunkat megszégyenítő pontossággal rendszerezték az időt, a napokat, és az égitestek mozgását. Ennek fényében viszonylag ijesztő, hogy az 500 millió évre visszanyúló maja-naptár 2012-ben véget ér. A maja kalendárium jóval több egy egyszerű naptárnál, ami a napok múlását jelzi. A maja kalendárium felér egy jóslattal, ami segít abban, hogy megértsük a múltat, és hogy előre lássuk a jövőt. A naptár alapszinten a napi ciklusokat térképezi fel, magasabb szinteken az idő nagyobb egységeit. Egyik legnagyobb egysége a Földnek a Fiastyúk központi napja körüli keringését méri - ehhez képest állítólag nem ismerték még a kereket sem.

Kik azok a maják?

Kik azok a maják?

A maja civilizáció Amerika északi és a déli kontinense között helyezkedett el, Mexikó déli területeitől Honduras nyugati részéig terjedt. Virágkorát i.sz. 250 és 900 között élte. A maják rendelkeztek az amerikai őslakosok között az egyetlen fejlett írott nyelvvel, városaik rendkívül látványosak és sűrűn lakottak voltak, kifinomult matematikai-, csillagászati- és naptárrendszereket fejlesztettek ki. Tudtak már precízen mérni, csillagászaik pontosabban dolgoztak, mint az ókori görögök. A maják szerint a világ egy mágikus hely, melyet isteni mágia tölt be. Az isteni mágia köti össze a földi és a mennyei világot. Hogy szemléltessék az univerzum működését, kitaláltak egy labdajátékot, ami vallási rituálévá vált. Ehhez kőfalakkal védett pályákat építettek. A játék a kosárlabdához hasonlatos: egy kosárba labdát dobált két csapat. A két csapat a jót és a rosszat testesítette meg. A nyertes csapat tagjait végül szörnyű, véres rituálék közepette feláldozták az isteneknek. Ezt az áldozatok megtiszteltetésként és dicsőségként kellett, hogy értelmezzék. Az áldozati szertartás meglehetősen kegyetlen volt: papok végezték a pályán vagy a templomban, melynek során pengével felvágták az áldozatok mellkasát, majd kiemelték a még dobogó szívüket. A játék elterjedésével megjelentek az ún. tzompantlik, a koponyatartó állványok. A legnagyobb épen maradt labdajátéktér Chichén Itzában található.

Maja Kód

Maja Kód

Egy érdekes téma vagy misztikum(vagy minek is nevezzem?) jelent meg az emberek,a média,és könyvek körében ami sokunkat foglalkoztat talán az eddigi 'világvégével'kapcsolatos témákban.Bevallom őszintén én nem túl régen hallottam a Maja-k naptáráról,és a róla szóló írásokról esetleges legendáról(ami lehet valós,lehet mégsem..,kitudja?!).Most ezzel kapcsolatban szeretnék veletek megosztani egy kis érdekességeket amiket én is olvastam itt a neten,és szeretném ha ti is elmondanátok mit gondoltok minderről..,lesz-e most változás,esetleg világvége vagy sem?S most itt a film is amit nemrég kezdett vetíteni a mozik..,szóval meg kell hagyni érdekes ez is mint sok minden más:)!Akkor jöjjön amiket olvastam ebben a témában...

Tuti menü